A zöld kávé ereje

A zöld kávét a hagyományos eljárással szemben nem pörkölik meg, ezért tartalmazza azokat az anyagokat (polifenolokat) is, amelyek fokozottan támogatják az immunrendszert, védik a sejteket a káros hatásoktól. A zöld kávét csupán előkezelik, és máris zsákokba csomagolják. Instant változatát megőrlik, vízzel felfőzik, végül fagyasztás útján kivonják belőle a vizet, miközben megmarad a benne levő koffein.
Általában a legfőbb vádpont a kávé ellen, hogy bár a fejet ébren tartja, a testből elvonja a folyadékot. A vízhajtó-hatása igaz ugyan, de csak átmeneti, a szervezet folyadék-egyensúlya hamar helyreáll, főleg, ha pótoljuk utána egy pohár vízzel.
A zöld teához hasonlóan a zöld kávé is felfrissít, élénkít, aktivizál, mert koffein is van benne, de ez nem ugyanaz a koffein, mint amit a fekete kávéban találunk. A fekete kávéban található koffein csak rövid távra aktivizálja a szervezetet és hirtelen, a zöld kávéban található koffein pedig lassan és hosszabb időre éri el ugyanezt a hatást. A koffein gyógyszerek alapanyaga, mert értágító hatása van. Ezért tartalmazzák például a fejfájás elleni gyógyszerek, mert az egyéb hatóanyagok hatékonyságát növeli. Tisztítja a légutakat és a légcsövet, és a szívet is erősíti. Kutatások szerint a kávé olykor meg is akadályozhatja az agyvérzés és a szívinfarktus fellépését.
Egy másik kutatás eredménye szerint, amelyet a kávébabok természetes összetételével kapcsolatban végeztek, a zöld, még nyers állapotban lévő kávészemek elősegítik a fogyást. Ez az új felfedezés hasonlít a korábban zöld teával végzett kutatásokhoz. Kimutatták, hogy a zöld tea némileg serkenti az anyagcserét és felgyorsítja a test zsírégető mechanizmusait. Azonban a zöld kávénak a teánál erőteljesebb hatása van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...